خوزستان کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به عوارض آلودگی هوا بر سلامت، بر لزوم در پیش گرفتن رژیم غذایی مناسب و سرشار از فیبر و مواد مغذی برای کاهش اثر سوء هوای آلوده بر بدن و افزایش توانایی مقابله با این شرایط تاکید کرد.
ندا فرح بخش در گفتگو با ایسنا اظهار داشت: مصرف برخی مواد غذایی باعث تقویت سیستم ایمنی، تنفسی، گوارشی و قلبی و کاهش صدمه های ناشی از آلاینده ها در بدن است.
وی اضافه کرد: کودکان، سالمندان، مادران آبستن و بیماران قلبی ریوی از گروههای در معرض خطر در آلودگی هوا هستند که بیش از دیگر افراد صدمه می بینند و با بهره گیری از تدابیر تغذیه ای میتوان اثر مضر آلودگی هوا را در آنها تا حدی کم کرد.
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان با اعلان اینکه در آلودگی هوا روزانه حداقل سه واحد سبزی و دو واحد میوه مصرف شود، اظهار داشت: هر واحد میوه، معادل یک عدد میوه متوسط یا نصف لیوان آب میوه تازه یا یک چهارم میوه خشک است. همینطور هر واحد سبزی، معادل یک لیوان سبزی خام برگی مانند سبزی خوردن یا کاهو یا نصف لیوان سبزی پخته یا خردشده، یا یک عدد گوجه فرنگی یا پیاز متوسط است.
وی بیان نمود: باتوجه به نقش برجسته ویتامین A در تقویت سیستم ایمنی در وضعیت آلودگی هوا باید در برنامه غذایی خانواده ها، انواع سبزی ها و میوه های رنگی گنجانده شود. سبزی ها و میوه های رنگی سبز، زرد و نارنجی مانند هویج، کدو حلوایی، کلم بروکلی، اسفناج، گوجه فرنگی، انواع کلم، طالبی، هلو، زردآلو و موز از منابع خوب ویتامین A هستند.
«پکتین»، دفع کننده سرب از بدن
فرح بخش با اعلان اینکه سیب درختی دفع سرب از بدن را آسان می کند، اظهار داشت: سیب درختی منبع غنی «پکتین» است که از دسته فیبرهای محلول در آب و تسهیل کننده دفع سرب از بدن است. از دیگر منابع پکتین میتوان به مرکبات مانند پرتقال، نارنگی، لیمو و گریپ فروت، توت فرنگی، هویج و غلات سبوس دار اشاره نمود.
وی اضافه کرد: مصرف روزانه میوه های حاوی پکتین برای کاهش خطرهای آلودگی هوا خیلی مهم است و سفارش می شود حداقل یک سیب در طول روز مصرف شود.
«سلنیم» و «منیزیم» را به چه صورت دریافت کنیم؟
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان اظهار داشت: دریافت «سلنیم» هم برای بهبود عملکرد آنزیم هایی که می توانند با شرایط بد محیطی و صدمه رسان به سلول های بدن مقابله کنند ضروری است؛ ماهی، گوشت قرمز، غلات، حبوبات، تخم مرغ، مرغ، سیر، زردچوبه و قارچ منابع سلنیم هستند.
وی در ادامه بیان نمود: «منیزیم» هم باعث کاهش جذب فلزات سنگین مانند کادمیوم و افزایش دفع سرب می شود. انواع سبزی های دارای رنگ سبز تیره، غنی از این ماده مغذی هستند.
فرح بخش افزود: از دیگر منابع غذایی منیزیم هم انجیر، لیمو، گریپ فروت، ذرت زرد، بادام، گردو، پسته، مغزها، آجیل، سبزیج های برگی شکل مانند کلم، اسفناج، جعفری، کاهو، برگ چغندر، غلات سبوس دار و حبوبات مانند لوبیا و سویا هستند.
تاثیر مواد مغذی حاوی «آهن» و «ید» در کاهش تنگی نفس
وی اضافه کرد: مصرف ماهی های روغنی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ و پروتئین، روی، منیزیم، سلنیوم، آهن و ید در کاهش تنگی نفس و اثرهای زیان بار ترکیب های التهاب آور مفید می باشد، بدین سبب سفارش می شود برای حفظ این مواد غذایی، ماهی با شعله ملایم سرخ شود و بهتر است به شکل بخارپز، آب پز و یا تنوری آماده شود.
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان اظهار داشت: افزودن انواع چاشنی ها مانند آب لیمو و آب نارنج به ماهی بخارپز و تنوری و یا آب پز باعث بهبود طعم و مزه آن می شود.
وی بیان نمود: چای سبز با داشتن مقدار قابل توجه آنتی اکسیدان، تأثیر زیادی بر سیستم ایمنی دارد و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و مقاومت در مقابل حساسیت های فصل پاییز و آلودگی ها می شود. نوشیدن چای سبز باعث آرامش و رفع التهاب و حساسیت دستگاه تنفس می شود ولی باید توجه داشت که مصرف بیش از اندازه آن می تواند مضر باشد.
فرح بخش اضافه کرد: مصرف روزانه حداقل دو لیوان شیر و مواد لبنی هم می تواند عوارض ناشی از آلودگی هوا بر بدن و دستگاه گوارش را کم کند.
توصیه هایی برای کاهش عوارض آلودگی هوا
وی اضافه کرد: برای کاهش عوارض آلودگی هوا باید حداقل ۴۰۰ گرم سبزی و میوه تازه در روز مصرف شود. سبزی ها را بیشتر به شکل تازه و خام مصرف کنید چونکه ویتامین های آن بخصوص ویتامین C بیشتر حفظ می شود.
کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان اظهار داشت: روزانه شیر و مواد لبنی کم چرب مانند ماست و پنیر کم چرب به مقدار کافی در رژیم غذایی بگنجانید و حداقل دو تا سه بار در هفته ماهی مصرف کنید. از مصرف تنقلات کم ارزش مانند چیپس و پفک و نوشابه های گازدار پرهیز کنید چونکه باعث اختلال جذب عناصر مفید در بدن می شوند و می توانند اثر سوء آلودگی هوا را دوچندان کنند.
وی اضافه کرد: پرهیز از مصرف سوسیس و کالباس و کنسروها به علت داشتن مواد شیمیایی و نگهدارنده در وضعیت آلودگی هوا و مصرف بیشتر مواد غذایی تازه و غیرصنعتی، برای حفظ سلامتی افراد در رویارویی با آلاینده های هوا سفارش می شود.
فرح بخش در آخر اظهار داشت: مصرف میزان کافی آب و مایعات در روز برای حفظ سلامت اندام های دفعی و تسهیل دفع سموم و مواد دفعی، سفارش می شود. بهتر است از شیر و لبنیات کم چرب و انواع میوه و سبزی ها مانند انار، خرمالو، به، نارنگی، پرتقال، کیوی، شلغم، سیر و پیاز و انواع کلم، چغندر پخته و خام در انواع آش، سوپ و خورش و البته آب و چای کم رنگ هم بیشتر استفاده گردد.
خلاصه اینکه کارشناس ارشد گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به اینکه در آلودگی هوا روزانه حداقل سه واحد سبزی و دو واحد میوه مصرف شود، گفت: هر واحد میوه، معادل یک عدد میوه متوسط یا نصف لیوان آب میوه تازه یا یک چهارم میوه خشک است. همین طور هر واحد سبزی، معادل یک لیوان سبزی خام برگی مانند سبزی خوردن یا کاهو یا نصف لیوان سبزی پخته یا خردشده، یا یک عدد گوجه فرنگی یا پیاز متوسط است. پکتین، دفع کننده سرب از بدن فرح بخش با اشاره به اینکه سیب درختی دفع سرب از بدن را آسان می کند، گفت: سیب درختی منبع غنی پکتین است که از دسته فیبرهای محلول در آب و تسهیل کننده دفع سرب از بدن است.
منبع: خود درمانی