نقش ۵ لوبیای رنگی در تقویت سلامت اندام ها
به گزارش خود درمانی، در دل لوبیاهای کوچک و رنگارنگ مجموعه ای از فواید سلامتی نهفته است.
به گزارش خود درمانی به نقل از خبر آنلاین، طب سنتی چینی از قرن ها پیش بر این باور بوده که رنگ خوراکی ها از قدرت شفابخش آنها حکایت دارد. لوبیا یکی از نمونه های بارز است، بطوریکه هر رنگ آن با یکی از اندام های بدن سروکار دارد.
اپک تایمز فارسی در خبری نوشت: انتخاب لوبیای مناسب نه فقط به بشقاب غذای شما تنوع می دهد، بلکه از قلب، کبد، دستگاه گوارش، ریه ها، کلیه ها و حتی تعادل عاطفی شما نیز حمایت می کند. تحقیقات جدید نیز درحال تأیید باورهای سنتی هستند و نشان می دهند که لوبیا به اشکال مختلف برای سلامتی مفیدست.
۱. لوبیا قرمز
لوبیا قرمز که به لوبیای آزوکی مشهور است، از گذشته های دور در طب سنتی چینی به واسطه پشتیبانی از سلامت قلب و عروق مورد توجه بوده است.
قلب و عنصر آتش
براساس نظریه «پنج عنصر»، خوراکیهای قرمزرنگ با عنصر آتش ارتباط دارند که نام آن با قلب گره خورده است.
قلب از دید طب سنتی چینی فراتر از یک اندام فیزیکی است:
فرمانروای خون و عروق: گردش سالم خون را در سرتاسر بدن تضمین می نماید. منزلگاه ذهن و روح («شن»): از تعادل عاطفی، وضوح فکری و خواب آرام پشتیبانی می کند. کنترل کننده شادی: سبب آرامش خاطر و رضایت می شود. ناهماهنگی قلب سبب تحریک پذیری یا بی خوابی خواهد شد.
لوبیا قرمز سبب تسکین ذهن و روح می شود، قلب را تقویت می کند، گردش خون را بهبود می بخشد و احتباس مایعات را به حداقل می رساند. از لوبیا به صورت سنتی جهت کمک به کنترل فشار خون بالا، قند خون بالا و کلسترول بالا استفاده می شود.
تحقیقات نشان می دهند که رنگدانه های لوبیا قرمز حاوی پلی فنل ها هستند که فشار خون را کم می کنند و از عروق محافظت می کنند.
محققان در سال ۲۰۱۷ در بررسی موش های چاق متوجه شدند که ساپونین ها و فلاونوئیدهای موجود در لوبیای آزوکی به کاهش چربی خون و کلسترول کمک می کنند. این یافته ها نویدبخش هستند، اما همچنان به مطالعات انسانی بیشتری نیاز داریم.
احتیاط:
براساس طب سنتی چینی، اشخاصی که طحال و معده ضعیفی دارند و با نفخ، مدفوع آبکی یا سردی دست وپا دست به گریبان هستند، باید در مصرف لوبیا قرمز محتاط باشند. مصرف زیاد لوبیا قرمز می تواند ضعف گوارشی را تشدید کند. از این گذشته، لوبیا قرمز ادرارآور است. به این دلیل، اشخاصی که گرفتار کم آبی بدن یا فشار خون پایین هستند، باید در مصرف آن محتاط باشند.
۲. ماش یا لوبیا سبز
ماش در طب سنتی چینی به واسطه خواص خنک کننده و سم زدایی از بدن مورد توجه قرار گرفته است.
کبد و عنصر چوب
براساس نظریه پنج عنصر، خوراکیهای سبزرنگ با عنصر چوب و کبد ارتباط دارند. وظایف کبد در طب سنتی چینی به شرح زیر هستند:
تنظیم جریان «چی» (انرژی حیاتی): احساسات، گوارش و گردش خون را متعادل نگه می دارد. سم زدایی و دفع گرما و ترکیبات سمی: از انباشت ترکیباتی که سبب التهاب یا بیماری می شوند، جلوگیری می کند. پشتیبانی از چشم ها، تاندون ها و نیروی حیاتی: به ذخیره و تنظیم گردش خون کمک می نماید.
ماش بعنوان یک نیروی کمکی طبیعی برای کبد شناخته می شود و به دفع گرما، کاهش التهاب و سم زدایی از بدن کمک می نماید.
یک مطالعه مروری در سال ۲۰۱۹ نشان داد که ماش می تواند از کبد در مقابل تنش اکسایشی محافظت کند، واکنش های ایمنی بدن را تنظیم کرده و به سم زدایی از بدن کمک نماید. اما این یافته ها با دیدگاه طب سنتی چینی در رابطه با ماش بعنوان یک خوراکی حامی کبد سازگاری دارند.
دستور تهیه: آب ماش
آب ماش نوشیدنی ساده ای است که به دفع گرما و تقویت سلامت دستگاه ادراری کمک می نماید. شما می توانید این نوشیدنی را به سادگی در خانه تهیه کنید.
ترکیبات لازم:
یک چهارم فنجان ماش ۳ فنجان آب
دستور تهیه:
ماش را در آب بجوشانید. نگذارید آب بیشتر از ۱۰ دقیقه بجوشد (پیش از آنکه دانه های ماش ترک بردارند). مخلوط را از صافی عبور دهید و مایع به دست آمده را بنوشید.
موارد مصرف:
در طب سنتی چینی برای رفع عفونت های دستگاه ادراری که با سوزش و تکرر ادرار همراهند، سفارش می شود آب ماش بنوشید. برپایه طب غربی، این عفونت ها بر اثر باکتری های مثانه یا مجرای ادراری رخ می دهند. برپایه طب سنتی چینی، این عارضه از به دام افتادن گرما و رطوبت اضافی در اندام های تحتانی حکایت دارد. ماش این گرما را رفع می کند و سبب افزایش دفعات ادرار می شود و به صورت غیرمستقیم از فرآیند سم زدایی در کبد پشتیبانی می کند.
احتیاط:
از آن جا که ماش طبع سرد دارد، برای اشخاصی که طحال و معده ضعیف دارند یا با مشکل اسهال مزمن یا مدفوع آبکی دست وپنجه نرم می کنند مناسب نمی باشد. خانم ها در دوران قاعدگی باید مصرف ماش را به حداقل برسانند، برای اینکه طبع سرد آن می تواند گردش خون را مختل کند.
۳. سویا
سویا که بعنوان «پادشاه لوبیاها» شناخته می شود، جایگاه ویژه ای در تغذیه مدرن و طب سنتی چینی دارد.
طحال، معده و عنصر خاک
براساس نظریه پنج عنصر، خوراکیهای زردرنگ مانند سویا با عنصر خاک ارتباط دارند که نام آن با طحال و معده گره خورده است.
معده: معده حکم «دیگ پخت وپز» را دارد که غذا را می گیرد و فرآیند هضم را کلید می زند. طحال: نقش تبدیل کننده و انتقال دهنده را برعهده دارد؛ به این مفهوم که غذا را به انرژی حیاتی و خون مبدل کرده و مواد مغذی را در بدن توزیع می نماید.
اگر طحال و معده قوی باشند، فرآیند هضم کارآمد خواهد بود، سطح انرژی پایدار خواهد ماند و مقاومت بدن در مقابل خستگی و رطوبت (سنگینی، رخوت یا احتباس مایعات) حتمی خواهد بود. سویا با ارزش غذایی بالا و هضم آسان از این اندام ها پشتیبانی می کند، بخصوص وقتی که در قالب شیر سویا، توفو یا فرآورده های تخمیری به بدن می رسد.
دستور تهیه: شیر سویا
شیر سویا یک غذای مقوی در طب سنتی چینی است. این نوشیدنی سبک و سرشار از پروتئین است و به هضم و تعادل انرژی کمک می نماید. شما می توانید آنرا به آسانی در خانه تهیه کنید.
ترکیبات لازم:
۱ فنجان دانه سویا ۶ فنجان آب
دستور تهیه:
بگذارید دانه های سویا از شب تا بامداد خیس بخورند. سویا را با آب مخلوط کنید و پس از صافی عبور دهید. مایع به دست آمده را پیش از مصرف به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید.
موارد مصرف:
براساس پایگاه داده مواد مغذی وزارت کشاورزی آمریکا، هر ۱۰۰ گرم شیر سویا حدود ۳۰ میلی گرم ایزوفلاون سویا دارد. سویا بخصوص برای خانم ها در دوران یائسگی مفید می باشد، برای اینکه سرشار از ایزوفلاون است که پس از یائسگی به پیش گیری از بیماری پوکی استخوان کمک می نماید.
پروتئین ها و ایزوفلاون های سویا سوخت وساز چربی را بهبود می بخشند، سطح کلسترول را کم می کنند و قند خون را متعادل می کنند. از دید طب نوین، این مواد از سلامت قلب و عروق محافظت کرده و قند خون را متعادل نگه می دارند. از دید طب سنتی چینی، این موارد در تبدیل و انتقال مؤثر مواد مغذی به طحال و معده کمک می کنند.
احتیاط:
براساس طب سنتی چینی، جوانه های سویا در دسته خوراکیهای محرک قرار می گیرند. اشخاصی که پوست حساس دارند یا با زونا دست به گریبان هستند، باید از مصرف آن پرهیز کنند، برای اینکه سویا سبب تشدید جوش ها و علایم در رابطه با زونا می شود.
۴. لوبیا سنبلی سفید
لوبیا سنبلی سفید فیبر و پروتئین زیاد و کالری به نسبت کمتری دارد و یک افزودنی مغذی برای رژیم غذایی است.
ریه و عنصر فلز
براساس طب سنتی چینی، لوبیا سنبلی سفید با عنصر فلز ارتباط دارد که نام آن با ریه ها و روده بزرگ گره خورده است.
ریه در طب سنتی چینی با موارد زیر سروکار دارد:
تنفس و چی (انرژی حیاتی): دریافت هوای پاک و توزیع چی در سرتاسر بدن. چی دفاعی (ایمنی): اولین سپر دفاعی بدن در برخورد با عوامل بیماری زا مانند ویروس ها و تغییرات فصلی. پوست و مایعات بدن: تنظیم منافذ و تعریق و تحکیم سد میان بدن و دنیای بیرون.
لوبیا سنبلی سفید با دادن مواد مغذی به ریه به بهبود قدرت تنفسی، تقویت ایمنی و افزایش مقاومت در مقابل عفونت ها کمک می نماید.
مطالعه محققان در سال ۲۰۲۰ نشان داد که پروتئین موجود در لوبیا سنبلی سفید، که FRIL نام دارد، می تواند از شیوع انواع ویروس های آنفلوآنزا و ویروس کووید-۱۹ جلوگیری نماید. بررسی موش ها نشان داده که ۷۰ درصد از موش هایی که با اسپری بینی FRIL دریافت کرده بودند (۳ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن)، از عفونت کشنده آنفلوآنزای اچ۱ان۱ جان سالم به در بردند، اما موش های گروه کنترل ظرف مدت ۸ روز جان باختند.
دستور تهیه: برنج و لوبیا سنبلی سفید
طعم ملایم لوبیا سنبلی سفید سبب شده که با برنج یا فرنی سازگار باشد. لوبیا سنبلی سفید فیبر و پروتئین بیشتری در اختیارتان می گذارد و برای دستگاه گوارش هم سبک است. این خوراک جزو غذاهای اصلی است، فیبر فراوانی دارد و با وعده های روزانه هماهنگ است.
ترکیبات لازم:
نصف فنجان لوبیا سنبلی سفید پخته شده ۱ فنجان برنج
دستور تهیه:
برنج را مثل همیشه بپزید. لوبیا سنبلی سفید پخته را با برنج مخلوط کنید. درصورت تمایل، کمی نمک یا روغن کنجد به آن اضافه کنید.
احتیاط:
لوبیا سنبلی سفید باید دست کم ۲۰ دقیقه بپزد. این لوبیا حاوی سموم طبیعی مانند ساپونین ها است که اگر خوب پخته نشود، سبب مسمومیت غذایی می شود و علائمی مانند سردرد، تهوع و استفراغ بوجود می آورد.
۵. لوبیا سیاه
براساس طب سنتی چینی، خوراکیهای سیاه رنگ با دستگاه کلیه ارتباط دارند. لوبیا سیاه انرژی کلیه را تقویت می کند، روند پیری را به تأخیر می اندازد و از نیروی حیاتی پشتیبانی می کند. لوبیا سیاه در تغذیه مدرن نیز فواید بسیاری دارد: پوسته سیاه لوبیا سیاه سرشار از آنتوسیانین است؛ آنتی اکسیدان قدرتمندی که سطح آن در لوبیا سیاه به مراتب بیشتر از سویا برآورد شده است.
کلیه و عنصر آب
براساس نظریه پنج عنصر، رنگ سیاه با عنصر آب ارتباط دارد که نام آن با کلیه ها گره خورده است.
کلیه در طب سنتی چینی فراتر از یک اندام فیزیکی است و با موارد زیر سروکار دارد:
ذخیره جوهره بدن («جینگ»): رشد، تولیدمثل و روند پیری را کنترل می کند. کنترل سوخت وساز آب: به تنظیم مایعات بدن و پیش گیری از ادم یا ورم کمک می نماید. پشتیبانی از استخوان ها، مو، گوش ها و چشم ها: ضعف چی یا جوهره کلیه سبب سفیدی زودرس مو، کاهش شنوایی، پوکی استخوان یا اختلالات بینایی می شود. ریشه زندگی: بعنوان منبع نیروی حیاتی و طول عمر شناخته می شود.
یک کارآزمایی تصادفی، دوسوکور و کنترل شده به کمک دارونما نشان داد که مصرف روزانه ۲۰ گرم لوبیا سیاه به مدت ۴ هفته سبب بهبود عملکرد عروقی و کاهش فشار خون می شود و سیستم عروقی شما را جوان تر نگه می دارد.
از نگاه طب سنتی چینی، این مساله با کلیه ارتباط دارد. شایان ذکر است که کلیه ها کنترل استخوان و مغز را برعهده دارند و سبب تثبیت گردش خون سالم می شوند. لوبیا سیاه با بهبود انعطاف پذیری عروق و کاهش فشار خون، فشار وارده به کلیه را به حداقل می رساند و هم زمان از طول عمر بیشتر حمایت می کند.
دستور تهیه: فرنی لوبیا سیاه
فرنی لوبیا سیاه یک غذای مقوی در طب سنتی چینی است که به تقویت سلامت کلیه ها، بهبود گردش خون و تأمین انرژی پایدار کمک می نماید.
ترکیبات لازم:
نصف فنجان لوبیا سیاه نصف فنجان برنج ۵ فنجان آب
دستور تهیه:
بگذارید لوبیاها از شب تا بامداد خیس بخورند. لوبیا و برنج را با آب بپزید تا نرم شوند. محصول نهائی را به شکل گرم بشکل فرنی سرو کنید.
احتیاط:
افرادی که بدنشان رطوبت مازاد دارد (احساس سنگینی، رخوت یا احتباس مایعات می کنند)، باید در مصرف لوبیا سیاه محتاط باشند، برای اینکه هضم نادرست به تشدید علایم دامن می زند.
از لوبیا به شکل سنتی برای کمک به کنترل فشار خون بالا، قند خون بالا و کلسترول بالا استفاده می شود. این یافته ها نویدبخش هستند، اما همچنان به مطالعات انسانی بیشتری نیاز داریم. بررسی موش ها نشان داده که ۷۰ درصد از موش هایی که با اسپری بینی FRIL دریافت کرده بودند (۳ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن)، از عفونت کشنده آنفلوآنزای اچ۱ان۱ جان سالم به در بردند، اما موش های گروه کنترل ظرف مدت ۸ روز جان باختند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب