بایدها و نبایدهای تغذیه ای روزه داران در وعده سحری
خود درمانی: عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی درباره نكات تغذیه ای در ماه رمضان اظهار داشت: یكی از موارد شایعی كه در ایام اول روزه داری و معمولا پس از سحری، برای بعضی از روزه داران تولید مشكل می كند، سردردهای متوسط یا شدید می باشد كه با رعایت موارد تغذیه ای می توان از بروز آن جلوگیری كرد.
به گزارش خود درمانی به نقل از ایسنا، دكتر منصور رضایی - دكترای تخصصی علوم تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان دكتر مسیح دانشوری اضافه كرد: به همین دلیل، نخستین سفارش جدی این است كه روزه داران از مصرف غذاهای ادرارآور بخصوص چای، قهوه و شكلات پرهیز كنند. این مواد غذایی چون مدر هستند، سبب دفع آب و املاح از بدن می شوند و همین مسئله، سبب كاهش ذخایر آبی بدن شده و فرد را دچار عطش فراوان می كند.
رضایی اذعان كرد: از طرفی بهتر است یك هفته پیش از شروع ماه مبارك رمضان، به تدریج مصرف چای و سایر مواد غذایی ادرار آور را در وعده صبحانه كم كنند تا سیستم عصبی مركزی آنها به میزان كمتری از دریافت كافئین عادت كند و روزهای اول روزه داری دچار مشكل جدی نشوند.
این متخصص علوم تغذیه و رژیم درمانی خطاب به روزهداران، بیان كرد: اغلب افرادی كه صبحانه میل نمی كنند، معمولا بدون وعده سحری هم روزه می گیرند كه این امر سبب كاهش ذخائر قندی در بدن شخص می گردد. سحری نخوردن، سبب كاهش ذخائر مواد قندی در بدن می گردد و چون ذخائر قندی برای سوخت مغز ضروری می باشد، فرد دچار بی حالی، مشكلات گوارشی و سردردهای شدید می گردد و در بلند مدت هم معده این افراد دچار مشكل می گردد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی اضافه كرد: سفارش بعدی به روزهداران این است كه پس از وعده سحر نخوابند و خواب پس از سحر، فرد را دچار نوسانات قند می كند و این امر سردرد و مشكلات گوارشی را برای روزه داران به همراه دارد.
رضایی با بیان اهمیت مصرف مواد غذایی فیبردار در وعده سحری، عنوان كرد: فیبرها در داخل غلات، نان سنگك، انواع سبزی، میوه ها و سالاد وجود دارد. محصولات حاوی فیبر وقتی كه وارد بدن و روده ها می شوند، مواد مورد نیاز بدن مثل آب، قند، ویتامین و املاح را آهسته وارد خون می كند و سبب می گردد كه فرد دچار نوسانات قند و فشار خون نشود و این در شرایطی است كه متاسفانه مردم در زندگی شهری، فیبر مواد غذایی حاوی فیبر را حذف می كنند.
این متخصص علوم تغذیه و رژیم درمانی بیمارستان دكتر مسیح دانشوری در این خصوص اظهار نمود: متاسفانه خیلی از مردم به جای مصرف میوه طبیعی، آبمیوه می نوشند و به جای استفاده از ساقه سبریجات كه دارای مقادیر زیاد فیبر است ساقه سبزیجات را دور می ریزند. برنج سفید، نان سفید و آرد سفیدی مصرف می كنند كه فیبر ندارد و این همه سبب یبوست می گردد و خود یبوست عامل مبتلا شدن به بیماری های دیگر است.
رضایی خاطرنشان كرد: روزهداران در وعده سحر، از غذاهای فرآوری شده و كارخانهای و شور، مثل تن ماهی، انواع سوسیس و كالباس و همبرگر استفاده نكنند. این مواد غذایی غالبا فیبر كم دارند و در عین حال غنی از نمك پنهان هستند كه سبب تشنگی و عطش فراوان می گردد.
بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، وی با تاكید بر اینكه در وعده سحر، مصرف غذای خیلی چرب و سرخ شده سفارش نمیشود، ادامه داد: در وعده سحر، مردم از مصرف غذاهای بسیار چرب پرهیز كنند؛ چون كه با مصرف این مواد بدن برای سوخت و ساز نیاز به مایعات بیشتر دارد و همین امر سبب تشنگی و عطش می گردد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در ادامه اظهار داشت: در وعده سحر غذاها را با لیمو ترش، نارنج، سیر و پیاز و بعضی از ادویه ها مزه دار كنید. همینطور سفارش میشود در این وعده لبنیات مصرف كنید، غذا را آرام آرام و جویده میل كنید، آب زیاد ننوشید و به جای قندهای ساده از قندهای كامل و پیچیده مثل نشاسته موجود در نان سنگك، برنج و ماكارونی استفاده كنید. تلاش كنید بیشتر از آجیلهای تازه و بینمك، لبنیات كم چرب و كم نمك، تخم مرغ كاملا پخته یا حبوبات خیس كرده و ترجیحا جوانه زده استفاده و كمتر از پروتئین حیوانی بخصوص گوشت قرمز در این وعده استفاده كنید.
رضایی در انتها ابراز امیدواری كرد كه روزهداران با رعایت هرچه بیشتر نكات تغذیهای فوق، كمتر دچار نوسانات خلق و خویی شده و سبب افزایش آستانه تحمل روزهداران عزیز شود و سراسر این ماه پرفضیلت با خلق محمدی سپری شود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب