آیین نامه آزمایشات ژنتیك ازدواج در دستور بررسی دولت
خود درمانی: رئیس سازمان بهزیستی كشور با اشاره به در دستوركار بودن آیین نامه آزمایشات ژنتیك الزامی در هیئت دولت اظهار داشت: امیدواریم شاهد كاهش معلول زایی در كشور باشیم.
به گزارش خود درمانی به نقل از ایسنا، انوشیروان محسنی بندپی در سمینار كشوری مشاوره ژنتیك و نقش آن در جلوگیری از معلولیت ها با اشاره به اینكه از وقتی بشر پی به اهمیت سلامتی برده تمام انرژی اش را برای حفظ و ارتقای آن بكار می بندد، اظهار داشت: طبق مفاهیم اساسی نوین، سلامت از حقوق اساسی انسان هاست.
وی اضافه كرد: باید هر دولتی به فراخور امكاناتی كه دارد بخشی از برنامه ریزی های كلان خودرا به سلامت اختصاص دهد. اساس یك زندگی پویا و مولد سلامت است.
رئیس سازمان بهزیستی كشور با اشاره به اینكه سلامت امری بین بخشی است و وزارت بهداشت اعلام می كند 20 درصد سلامت به این وزارت مربوط است و برای مابقی، دستگاه های دیگر باز باید كمك كنند، اظهار نمود: حفظ و نگهداشت سلامت سبب افزایش سرمایه اجتماعی میگردد. سلامت یك مسئله جهانی است و عواملی آنرا به مخاطره می اندازد كه سبك زندگی، عوامل محیطی، استرس و عوامل فردی و ساختاری كه به ژنتیك بر می گردد همچون این عوامل است.
بندپی افزود: ناهنجاری های كروموزومی، اختلالات متابولیسمی و عقب افتادگی های ذهنی و جسمی و برخی بیماری های قندی همچون بیماری های با منشاء ژنتیك هستند.
وی با اشاره به اینكه امید به زندگی از شاخص های توسعه یافتگی و سلامتی مهمترین عامل كیفیت زندگی است، اظهار داشت: سال های از دست رفته زندگی به دلیل مرگ زودهنگام، حوادث جاده ای و معلولیت هایی نظیر عقب افتادگی ذهنی، بالاترین وزن ناتوانی را دارند كه بخشی از آنها منشاء ژنتیكی دارد.
رئیس سازمان بهزیستی كشور اضافه كرد: بهزیستی با نگاه به آینده نسبت به مسائل ژنتیكی، از 20 سال قبل غربالگری های شنوایی سنجی را آغاز كرده است. این غربالگری از بدو تولد انجام میگردد و سال به سال شمار مدارس كودك ناشنوا و كم شنوا رو به كاهش است؛ چونكه مداخلات به موقع صورت می گیرد. تنبلی چشم هم همچنین است و نقش مهمی در جلوگیری از نابینایی دارد.
بندپی دلایل توجه بهزیستی به غربالگری های ژنتیك را برشمرد و عنوان كرد: وجود معلول جسمی و ذهنی تحت پوشش با عوامل غیراكتسابی رو به افزایش بود و با خانوار چند معلوله روبرو بودیم به همین علت به این سمت رفتیم و 350 هزار معلول جدید را علاوه بر یك میلیون و 300هزار معلول، تحت پوشش بردیم.
وی اضافه كرد: معلولیت علل مختلف دارد و یك زمانی در بدو تولد رخ می دهد. بار عاطفی و روحی و روانی بر والدین بسیار قابل توجه است. شیوع ازدواج های فامیلی موجب شد بهزیستی به این امر ورود كند و در ماده 52 تاسیس بهزیستی جلوگیری از بروز معلولیت ها بعنوان ماموریت های اساسی ذكر شده است.
بندپی با اشاره به اینكه علم ژنتیك و نیروی متخصص را در كشور داریم و تكنیك های پزشكی در جایگاه بالایی است اظهار داشت: به دولت اعلام كردیم كه می توانیم از آزمایش ژنتیك داوطلبانه فاصله بگیریم و آنرا در جامعه نهادینه نماییم. 25 تا 30 هزار ولادت معلول رقم بالایی است. البته نمیخواستیم گردنگیر خلاف قوانین داشته باشیم ولی گفتیم آمادگی داریم در قالب نظام سلامت آزمایش الزامی ژنتیك را انجام دهیم كه آیین نامه اش تهیه شد و الان در دولت و در دستور است و روند آن هم كمی طولانی شده است.
رئیس سازمان بهزیستی كشور با اشاره به اینكه سقط های قانونی در سال96 نسبت به 95 حدود 1480 مورد افزایش داشته و سال قبل آن باز همچنین بوده است اظهار داشت: در زمینه غربالگری های ژنتیك، قصد تصدی گری نداریم. ولی امكاناتی داریم كه می توانیم در اختیار شبكه درمان بگذاریم.
وی افزود: مجلس كمتر روی لایحه بودجه دولت افزایش اعتبار می دهد ولی نمایندگان برای غربال ژنتیك ازدواج كمك كردند. اورژانس اجتماعی و بودجه پرسنل بهزیستی را هم برای سال جاری افزایش دادند. شاید 25 میلیارد تومان بودجه بالایی نباشد ولی این تغییر نگرش ها، بسیار مهم می باشد و امید كه شاهد كاهش معلول زایی باشیم.
بندپی تصریح كرد: دو پیشنهاد داشتیم كه پیشنهاد اول این بود خانواده كه یك معلول دارد برای حاملگی دوم همه هزینه های مشاوره را بهزیستی تقبل كند تا حاملگی دوم با مشاوره تخصصی صورت گیرد. پیشنهاد دوم آنكه هزینه ژنتیك را در صورت عدم تمكن مالی بپذیریم.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب