برای درمان کم خوابی این داروها را مصرف نکنید

برای درمان کم خوابی این داروها را مصرف نکنید

به گزارش خود درمانی، فلوشیپ خواب و متخصص بیهوشی اظهار داشت: مصرف خودسرانه و بدون مشورت پزشک داروهای خواب آور منجر به اعتیاد دارویی می شوند.


زهرا نیک اقبالیان، فلوشیپ خواب و متخصص بیهوشی در گفتگو با خبرنگار مهر در ارتباط با انواع بی خوابی، کم خوابی افراد، عوارض و نوع درمان این بیماری اظهار داشت: به صورت کلی اختلالات خواب به شکل حاد و مزمن بررسی می شوند که گاهی دلیل بی خوابی استرس حاد است که سبب ایجاد اختلال حاد در خواب می شود. وی افزود: درمان بی خوابی های مشمول استرس با درمان بی خوابی کسی که سالهاست از این اختلال رنج می برد و به اختلال خواب مزمن تبدیل گشته، فرق زیادی دارد. اگر اختلال خواب که به شکل حاد پیش آمده درمان نشود به اختلال خواب مزمن تبدیل خواهد شد؛ به همین خاطر در بحث اختلال حاد یک مداخله ای باید صورت گیرد تا از مزمن شدن آن جلوگیری شود.
درمان کم خوابی یا بی خوابی نیک اقبالیان اذعان کرد: برای درمان فردی که گرفتار کم خوابی است نمی توان تمام شرایط محیطی، تمام استرس های پیرامون فرد را بررسی و رفع کرد؛ اما با جلسات مشاوره، دلایل ایجاد اختلال در خواب پیدا شده و با عنایت به این دلایل درمان آغاز می شود. برای نمونه اگر فردی شخصیت مضطربی داشته باشد، با یک استرس ناشی از امتحان یا کنکور مبتلا به اختلال خواب شده و در این صورت پزشک از راه دارو تلاش می کند تا اضطراب فرد را کاهش داده و اختلال خوابش درمان گردد. وی ادامه داد: از مهم ترین درمان ها برای اختلال خواب و بی خوابی اصلاح بهداشت خواب است؛ یعنی فرد اصول بهداشت خواب را نمی داند و رعایت نمی کند، ازاین رو در هنگام خواب از گوشی بهره برده و همین مساله به مرور او را مبتلا به اختلال خواب می کند. فلوشیپ خواب و متخصص بیهوشی مطرح کرد: یکی دیگر از روش های درمانی اصلاح شناختی رفتاری است که با نام سی بی تی آی هم شناخته شده است که از راه مشاوره با فرد صحبت شده و نکاتی برای رعایت بهداشت خواب، شناخت عوامل مستعد کننده اختلال در خواب و الزامات پیش از خواب برای فرد تجویز خواهد شد. برای مرتفع ساختن اختلال خواب، ابتدا با درمان سی بی تی آی پیش رفته و اگر نتیجه ای حاصل نشد با روش دارویی درمان مجدد شروع می شود. عوارض بی خوابی و کم خوابی افراد نیک اقبالیان بیان نمود: اشخاصی که مبتلا به اختلال خواب می شوند مشکلاتی شامل برهم خوردگی نظم زندگی، روتین خواب، ایجاد استرس نخوابیدن، کمبود انرژی هنگام بیدار شدن و در طول روز، کاهش توجه و تمرکز، ایجاد شخصیت اضطرابی و بروز افسردگی را برای افراد بوجود خواهد آورد.
استرس روی کیفیت خواب تاثیر می گذارد ایشان در ادامه اظهار داشت: استرس ۱۰۰ درصد روی کیفیت خواب تاثیر دارد، زمانیکه استرس زیاد باشد به شکل قطعی مانع خواب فرد خواهد شد. فلوشیپ خواب و متخصص بیهوشی افزود: اگر روزهایی را با استرس سپری کنید، هنگام خواب با افکار آزاردهنده ای روبه رو می شوید که قابل کنترل نیستند و همین مساله سبب بی خوابی می شود. حتی اگر به خواب بروید، امکان دارد گرفتار خواب های آشفته، بیدار شدن های مکرر و کاهش کیفیت خواب شوید. تحریک امواج مغزی ناشی از استرس هم می تواند بر کیفیت خواب تاثیر منفی بگذارد. او همینطور سفارش کرد: در صورت اختلال خواب ناشی از استرس، حتما مشاوره صورت گیرد و از مصرف خودسرانه داروها، حتی ملاتونین، پرهیز گردد. با این که ملاتونین کم ضرر به حساب می آید، اما تنها در ترکیب با سایر داروها و برای افراد خاص تجویز می شود و نباید بدون مشورت پزشک مصرف شود. عوارض مصرف خودسرانه داروهای اختلال خواب نیک اقبالیان عنوان کرد: یکی از داروهای رایجی که افراد به شکل خودسرانه مصرف می کنند، بنزودیازپین ها ازجمله لورازپام، آلپرازولام و کلردیازپوکساید هستند. این داروها در طولانی مدت منجر به ایجاد مقاومت دارویی می شوند به این معنا که بعد از دو ماه، دوز مصرفی در گذشته دیگر تاثیر لازم را نگذاشته و فرد احتیاج به افزایش دوز پیدا می کند. وی ادامه داد: برخی افراد، به سفارش دیگران، مصرف این داروها را شروع کرده اند و الان به دوزهای بالایی وابسته شده اند که احتیاج به ترک دارند. این داروها علایم استرس را کنترل می کنند اما آنرا درمان نمی کنند و نمی توانند جایگزین روش های درمانی دیگر شوند. مصرف طولانی مدت بنزودیازپین ها عوارضی همچون خواب آلودگی، خستگی، کاهش تمرکز و حتی فراموشی دارد. فلوشیپ خواب و متخصص بیهوشی خاطرنشان کرد: داروی دیگری که برخی افراد برای رفع بی خوابی مصرف می کنند، زولپیدم است. این دارو فرد را به سرعت به خواب می برد، اما زمانیکه علت بی خوابی برطرف نشود، تنها یک درمان موقتی به حساب می آید و فرد به مرور احتیاج به افزایش دوز پیدا می کند. مصرف طولانی مدت زولپیدم وابستگی شدیدی بوجود می آورد و در بعضی موارد، افراد وادار به بستری شدن برای ترک آن می شوند. وی بیان نمود: برخی افراد که شب ها خواب کافی ندارند، برای افزایش انرژی روزانه به داروهایی مانند ریتالین و مودافینیل روی می آورند. این داروها تنها زمانی تجویز می شوند که اطمینان حاصل شود فرد خواب شبانه کافی دارد و هیچ مشکل زمینه ای، مانند آپنه خواب یا خروپف شدید، وجود ندارد. مصرف خودسرانه ریتالین سبب وابستگی شده و بعد از مدتی، دیگر تاثیر اولیه خویش را نخواهد داشت. همینطور مصرف این داروها در ساعات عصر، بی خوابی شبانه را تشدید می کند.
تفاوت خواب درمانی و هیپنوتیزم نیک اقبالیان در ادامه اظهار داشت: در حوزه اختلالات خواب، برخی بیماران با مشکلاتی همچون پاراسومنیا (راه رفتن یا صحبت کردن در خواب)، وقفه های تنفسی و خروپف مواجه اند. این مشکلات توسط متخصصان بررسی و درمان می شوند. برخلاف تصور عموم، خواب درمانی با هیپنوتیزم متفاوت می باشد بگونه ای که فرد در روش هیپنوتیزم، بیمار را وارد فاز خاصی بین هوشیاری و خواب می کند تا بتواند به ناخودآگاه فرد دسترسی پیدا کند. درمان خروپف هنگام خواب فلوشیپ خواب و متخصص بیهوشی تصریح کرد: درمان خروپف هم تنها محدود به جراحی نیست. در مواردی که خروپف ناشی از اضافه وزن باشد، کاهش وزن می تواند به کاهش آن کمک نماید. همینطور تغییر وضعیت خواب (مثلاً خوابیدن به پهلو) و استفاده از وسایل مخصوص دهانی که توسط دندان پزشک تجویز می شوند، می تواند در کاهش خروپف مؤثر باشد. در موارد شدیدتر که همراه با افت اکسیژن خون و وقفه های تنفسی شبانه است، درمان استاندارد استفاده از دستگاههای سی پپ یا بای پپ است که با اعمال فشار، مانع از مسدود شدن راه های هوایی می شود. روش درمانی مناسب برای هر فرد، بر مبنای شدت اختلال خواب و نتایج تست خواب تعیین می شود.


منبع:

1403/12/15
19:29:04
5.0 / 5
179
تگهای خبر: استاندارد , بهداشت , بیمار , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
خود درمانی خود درمانی
selftherapy.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خود درمانی محفوظ است

خود درمانی

درمان و بهداشت
خود درمانی کلید تغییر، در دستان شماست